OSN sťahuje pracovníkov zo Sýrie, zostanú iba nevyhnutní

03.12.2012 Celý región

Ženeva 3. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov dnes oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu sťahuje zo Sýrie "všetkých medzinárodných zamestnancov, ktorí tam nie sú nevyhnutní" a pohyb tých, ktorých tam ponecháva, obmedzila na metropolu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Až 25 z približne 100 medzinárodných pracovníkov OSN by mohlo opustiť Sýriu tento týždeň, uviedla OSN. A dodala, že po útokoch na konvoje s humanitárnou pomocou, ktoré sa opakovane dostali do prestreliek medzi sýrskou vládou a povstaleckými silami, potrebuje viac obrnených vozidiel.

"OSN sa rozhodla stiahnuť zo Sýrie všetkých medzinárodných pracovníkov, ktorí tam nie sú bezpodmienečne nevyhnutí a zastaviť všetky výjazdy mimo hlavné mesto," informoval v komuniké Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Zo Sýrie ušiel hovorca ministerstva zahraničných vecí

Hovorca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí Džihád Makdísí opustil vládu prezidenta Bašára Asada i krajinu. Agentúre Reuters to dnes povedal regionálny diplomatický zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

"Zbehol. Môžem povedať iba, že ušiel zo Sýrie," uviedol.

Makdísí patrí ku kresťanskej menšine v Sýrii a počas 20 mesiacov trvajúceho povstania vytrvalo obhajoval tvrdý postup prezidenta proti povstalcom, bojujúcim proti 50-ročnej autokratickej vláde Asadovcov - súčasného prezidenta a jeho zosnulého otca.

Bývalý diplomat Makdísí hovorí plynule anglicky, čo bola vzácnosť v štátnom aparáte sformovanom xenofóbnou ideológiou vládnucej strany Baas. Mal však iba malý vplyv v systéme podporovanom bezpečnostným aparátom, v ktorom nemá ministerstvo zahraničných vecí žiadne slovo.

Libanonská televízia al-Manar predtým oznámila, že Makdísího odvolali za vyjadrenia, ktoré neboli v duchu oficiálneho postoja.
 

Vyberte región